ART. 14 COMPONENTA CONSILIULUI DIRECTOR
Consiliul Director asigura punerea in executare a hotarârilor Adunarii Generale si adopta decizii in limitele prezentului statut.
Pentru primul mandat, care incepe la data dobandirii personalitatii juridice de catre asociatie si inceteaza la data organizarii primei Adunari generale a asociatiei, componenta nominala se stabileste in actul constitutiv.
Pentru mandatele ulterioare, care vor avea durata de 3 (trei) ani fiecare si vor putea fi chiar si succesive, membri Consiliului director vor fi alesi de catre Adunarea generala.
Consiliul director este alcatuit din 3 (trei) membri: un presedinte, un vicepresedinte si un secretar. In acest caz, Consiliul director este statutar constituit in prezenta a 2/3 dintre mebrii sai. Hotarârile Consiliul director se adopta cu majoritatea simpla a voturilor exprimate direct si deschis. In caz de egalitate, votul presedintelui este decisiv.
Prin hotararea Adunarii generale numarul membrilor Consiliului director poate fi marit doar astfel: nu mai putin de 5 (cinci) membri, dar nici mai mult de 7 (sapte) membri. In acest al doilea caz, Consiliul director este statutar constituit in prezenta a 3 (trei) dintre membrii sai.
Hotararile se vor adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti. In caz de egalitate, votul presedintelui este decisiv.
Cu exceptia situatiei in care membrii Consiliului director sunt numiti prin actul constitutiv si statutul Asociatiei, in prima sa sedinta
Consiliul director nou ales de Adunarea Generala isi va desemna prin vot secret: Presedintele, Vicepresedintele si secretarul, urmand sa stabileasca si alte functii si atributii in cazul in care numarul membrilor Consiliului director este mai mare de trei.
Indiferent de data la care se desfasoara Adunarea Generala, mandatele membrilor Consiliului Director incep si se sfârsesc la 1 (intai) ianuarie, cu exceptia primului mandat.
In cazurile in care un membru al Consiliului Director este in imposibilitatea indeplinirii mandatului pâna la 1 ianuarie, noul membru care a fost ales incepe in mod exceptional mandatul inainte de 1 ianuarie, fara ca acest lucru sa fie contabilizat ca mandat suplimentar.
Consiliul Director se intruneste in sedinte ordinare, bianuale sau in sedinte extraordinare, convocate la cererea presedintelui, a vicepresedintelui sau a 2/3 din membrii sai, pe baza unei cereri scrise si motivate.
Sedintele Consiliului director se Convoaca cu cel putin 15 zile inainte de data desfasurarii.
La sedintele Consiliul Director pot participa ca invitati si alti membri ai Asociatiei, dar fara drept de vot. Participarea altor membrii la sedintele Consiliul Director se poate realiza numai cu acordul Consiliului.
Lucrarile Consiliul director se consemneaza in procese verbale. Activitatea membrilor Consiliul director poate fi retribuita. Retributia se stabileste de catre Adunarea Generala. Pot fi rambursate (in functie de resursele disponibile) cheltuielile de transport si cazare impuse de actiunile Asociatiei.
Atributiile Consiliul Director sunt urmatoarele:
- convoaca si stabileste ordinea de zi a Adunarilor Generale;
- prezinta Adunarii Generale un raport privind activitatea sa;
- elaboreaza programul Asociatiei, il supune aprobarii Adunarii Generale si apoi urmareste indeplinirea acestui program;
- intocmeste planul anual de activitati si bugetul Asociatiei;
- organizeaza manifestarile anuale ale Asociatiei;
- reprezinta Asociatia in relatiile stiintifice, profesionale si administrative cu alte organisme din tara si strainatate;
- aproba primirea de noi membri;
- propune Adunarii Generale demiterea membrilor din motive disciplinare;
- propune membrii Asociatiei pentru schimb de experienta, specializari si burse de studiu in tara si strainatate;
- initiaza si sprijina editarea unor publicatii periodice/neperiodice;
- alte atributii prevazute de prezentul statut.
Atributiile Presedintelui Consiliului director sunt:
- conduce Consiliul director si reprezinta Asociatia in fata oricaror persoane fizice sau juridice, institutiilor si autoritatilor publice, centrale sau locale;
- convoaca si conduce sedintele Consiliului Director si mediaza situatiile in care exista puncte de vedere diferite;
- avizeaza si supune aprobarii Consiliului Director proiectele de program prezentate de secretar;
- vegheaza la respectarea stricta a statutului si programului Asociatiei;
- semneaza actele emise de Consiliul Director si Adunarea Generala;
- semneaza actele contabile;
- este ordonator de credite.
Atributiile Vicepresedintelui Asociatiei sunt:
- indeplineste indatoririle presedintelui Asociatiei, in absenta acestuia;
- coordoneaza in plan teritorial activitatea filialelor;
- este raspunzator pentru corecta gestionare a resurselor financiare ale Asociatiei, face incasari si plati, pastreaza si intocmeste registrele de evidenta a patrimoniului si registrul de incasari si plati;
- urmareste si notifica plata cotizatiilor;
- respecta regulamentele si dispozitiile legale in vigoare privind operatiunile cu numerar. Platile si operatiunile bancare in numele Asociatiei se fac sub semnatura presedintelui sau a vicepresedintelui;
- intocmeste raportul financiar al Asociatiei, pe care il prezinta anual cenzorului (comisiei de cenzori) si Adunarii Generale.
Atributiile Secretarului Asociatiei sunt:
- coordoneaza realizarea unor programe importante dupa ce acestea au fost avizate de Presedinte si aprobate de Consiliul Director;
- raspunde de corespondenta, inclusiv on-line a Asociatiei, sub indrumarea si aprobarea presedintelui;
- coordoneaza desfasurarea activitatii contabile, activitatii juridice a Asociatiei;
- tine evidenta membrilor sai, arhiva, inclusiv notificarea acestora in vederea achitarii cotizatiei;
- intocmeste procesele verbale ale sedintelor Consiliul Director si documentele oficiale ale Asociatiei, notifica, convocarea Adunarii Generale, a sedintelor Consiliul Director si tine evidenta prezentei membrilor la sedintele Adunarii sau ale Consiliului.